Waarom botsen mensen juist meer na een verlies?

“Ik voel me al zó alleen. Waarom krijg ik ook nog eens ruzie?” Veel mensen die iemand verloren hebben, ervaren dat ze kampen met verdriet en voelen zich alleen. En dan zijn er ook opeens conflicten. Hoe komt dat toch? En wat moet je ermee? Dit is een terugkerend thema wat ik tegenkom bij de mensen die ik begeleid.

Ieder rouwt anders

Dat je relaties onder druk komen te staan, komt doordat verlies een groot iets is. Met je partner, ouders en kinderen zit je allemaal in hetzelfde schuitje. Daar waar je normaal samen heel goed met dingen om kan gaan, ben je nu allemaal van slag. Ieder rouwt anders en in een eigen tempo. Dat maakt dat je bijna nooit synchroon loopt met elkaar. De een heeft net een goede dag, de ander een slechte. Het is moeilijk om je geduldige, leuke zelf te zijn. Meer dan anders wil je je terugtrekken of heb je een wat korter lontje – net als die ander. Tegelijkertijd verwachten we van elkaar dat de ander voor je klaar staat. Dit zijn allemaal logische ingrediënten voor botsingen tussen mensen in tijden van verlies en verdriet.

Teleurgesteld

Het vraagt iets extra’s om relaties goed te houden. Je staat namelijk voor de grote uitdaging dat je met je eigen pijn een weg moet vinden. Daarbovenop komt dat óók je partner, je ouders en/of je kind extra steun van jou nodig hebben. Dat maakt dat je snel teleurgesteld raakt in elkaar.

Volg jouw levenspad

Het mooiste is als iedereen geduld heeft. Dat je kan accepteren dat de ander er niet voor je kan zijn zoals je zou willen. Je hoeft het niet als een teken van falen of egoïsme te zien: het lukt gewoonweg even niet. Ieder heeft namelijk tijd nodig om in zijn of haar eigen tempo met het verlies en verdriet bezig te zijn en het te integreren in zijn of haar leven. Kijk hoe ieder individueel de steun vindt die hij of zij nodig heeft in het rouwproces om weer beter in zijn of haar vel te zitten. Ieder kan zo een eigen levenspad vinden om eigen antwoorden te ontdekken. En dán kun je ook elkaar weer vinden en steunen – en de reis in het leven met elkaar verder aangaan.

Vergeving

De sleutel om elkaar weer te vinden mag wat mij betreft nieuw leven worden ingeblazen, namelijk met het woord vergeving! Maak met elkaar schoon schip: kijk naar jezelf, bied excuses aan en aanvaard ze. Dát is waarmee je elkaar weer ruimte geeft om jezelf te zijn. Wees geduldig met elkaar en zoek steun in je familie en vriendenkring. Als dat niet voldoende is voor wat jij nodig hebt, kun je ook professionele hulp van een rouw- en verliesbegeleider inschakelen.

Je bent niet de enige

Mocht je je als lezer hierin herkennen, bedenk dan dat het écht niet aan jou of de ander ligt. Onlangs zei iemand: “Ik dacht dat dit alleen in mijn familie speelde”.Er zijn zeker relaties en families die samen een heel sterke band krijgen. Dat is heel bijzonder en de mensen doen daar dan ook echt moeite voor. Dat gaat niet vanzelf.

Inzicht

Botsing wordt niet zozeer veroorzaakt door jou of de ander, maar juist meer door het verlies. Ieder heeft zijn of haar eigen weg en gaat de uitdaging aan om met het verlies om te gaan. Ik hoop dat dit inzicht je meer begrip geeft van wat er gebeurt. Ik wens je rust en compassie voor jezelf en de ander.

Meer nieuws

Corona uitvaart
Nieuws

Coronavirus en uitvaarten Hoe zit het met uitvaarten tijdens het coronavirus? Een vraag die vaak wordt gesteld. In onderstaande bericht wordt dit toegelicht door het