Veelgestelde vragen over het coronavirus en uitvaarten

Bezoekers aan een uitvaart houden altijd 1,5 meter afstand. Daarnaast gelden er voorwaarden. Alle bezoekers hebben bijvoorbeeld een vaste zitplaats. 

Regels bij uitvaarten vanaf 9 november 2020

Uitvaartplechtigheid

Vanaf 9 november 2020 mogen er maximaal 30 personen aanwezig zijn bij een uitvaart. De voorzitter van de Veiligheidsregio waar de uitvaart plaatsvindt kan in bijzondere situaties een ontheffing verlenen. Dan mogen er meer dan 30 personen bij zijn. Deze maatregel geldt in ieder geval tot en met 18 november 2020.

Alle aanwezigen moeten zich houden aan de coronaregels. Zoals 1,5 meter afstand houden.

Condoleance

Uitvaartcentra zijn uitgezonderd van de sluiting van de horeca. Voor condoleances geldt dat een nazit met hapje en drankje mogelijk is als deze plaatsvindt op dezelfde locatie als de uitvaartplechtigheid. Onder uitvaartcentra worden verstaan: locaties die in de huidige praktijk ook echt als locatie voor een uitvaartplechtigheid te boek staan.

Aanwezigen houden zich aan de regels

Aanwezigen moeten altijd 1,5 meter afstand kunnen houden en een vaste zitplaats hebben.

Personeel telt niet mee

Voor het maximaal aantal bezoekers tellen niet mee: personeel van de uitvaartonderneming, geestelijke medewerkers en medewerkers van de begraafplaats of het crematorium.

Vergoeding van het ministerie van BZK bij extra kosten voor rouwvervoer

Soms krijgen nabestaanden extra kosten voor rouwvervoer, omdat hun dierbare vanwege het coronavirus naar een ander ziekenhuis werd overgeplaatst. Betalen de uitvaartverzekering of de uitvaartverzorger deze kosten niet? Dan betaalt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties deze kosten. Hiervoor kunnen nabestaanden zich melden bij de Ombudsman Uitvaartwezen.

Islamitisch begraven (eeuwigdurende grafrust)

Ja, Islamitisch begraven is mogelijk met een grafrecht voor onbepaalde tijd. Bijvoorbeeld als uw dierbare niet binnen afzienbare tijd in het buitenland begraven kan worden. Islamitisch begraven kan op bepaalde begraafplaatsen in Nuenen, Bergen op Zoom, Utrecht, Rotterdam, Almere en Zuidlaren. Ook de meeste Nederlandse natuurbegraafplaatsen hebben graven voor onbepaalde tijd. Ongeveer 60 gemeentelijke begraafplaatsen hebben plaats voor Islamitisch begraven voor een bepaalde periode die steeds verlengd kan worden.

 

Meer nieuws

Corona uitvaart
Nieuws

Coronavirus en uitvaarten Hoe zit het met uitvaarten tijdens het coronavirus? Een vraag die vaak wordt gesteld. In onderstaande bericht wordt dit toegelicht door het