Wat zijn de kosten van een uitvaart?

Een sterfgeval komt meestal onverwacht. Iemands overlijden kan nabestaanden behalve verdriet ook spanningen en financiële problemen bezorgen.

Veel mensen hebben hun uitvaart niet geregeld. Vooral als u specifieke wensen hebt, is het verstandig eens over uw eigen uitvaart na te denken en daarover wat op papier te zetten.
Om te voorkomen dat nabestaanden, naast alle verdriet, ook nog eens financiële problemen krijgen, is het van belang een uitvaart van tevoren te regelen.

Uitvaartkosten: hoe hoog zijn die eigenlijk?

De kosten van een uitvaart zijn vanzelfsprekend sterk afhankelijk van persoonlijke wensen, maar liggen gemiddeld tussen de € 4.000 en € 8.000.(exclusief grafkosten) Ook de kosten van bijvoorbeeld grafrechten (als u kiest voor een begrafenis) verschillen sterk per gemeente.
Begraven duurder dan cremeren
Een begrafenis is over het algemeen duurder dan een crematie. Ook zijn de kosten afhankelijk van de graf- of crematiekosten in de gemeente waar de uitvaart plaatsvindt. Deze prijsverschillen kunnen per gemeente erg groot zijn. Ook de kosten van de grafbedekking zijn sterk afhankelijk van persoonlijke keuzes.

Kosten graf- en grafrechten

Er zijn twee soorten begraafplaatsen: gemeentelijke en bijzondere. De laatste categorie wordt beheerd door bijvoorbeeld een kerk. En er zijn twee soorten graven: algemene en eigen. In een algemeen graf kunnen een of meer mensen worden begraven die elkaar niet kennen. Algemene graven komen vooral in het westen van het land voor. Een eigen graf is geen eigendom van een familie, maar die bepaalt wel wie erin wordt begraven. Een eigen graf wordt gehuurd voor minimaal 20 jaar en is veel duurder dan een algemeen graf.

Kosten (graf)monumenten

Voor (graf)monumenten geldt dat er heel veel mogelijkheden zijn. Er is een enorme variëteit aan mogelijkheden, van grafstenen tot sierurnen. Dit maakt ook dat het bijna onmogelijk is hiervoor een richtprijs te geven. Gemiddeld wordt er tussen de € 2.000 en € 4.000 voor een grafsteen betaald. De kosten van een (graf)monument worden veelal niet gedekt bij een gemiddelde uitvaartverzekering, maar kunnen worden bijverzekerd.
Met behulp van de uitvaartverzorger kan een berekening gemaakt worden maken van de gemiddelde kosten van uw uitvaart.

Hoe betaal ik mijn uitvaart?

De kosten van een uitvaart kunt u op verschillende manieren bekostigen. Bijvoorbeeld uit spaargeld, uit een overlijdensuitkering of een lijfrente-, of levensverzekering. Toch sluiten veel mensen ook een uitvaartverzekering af. De reden om een uitvaartverzekering af te sluiten is niet zozeer dat ze zelf het geld niet hebben, maar omdat ze het plezierig vinden de zorg van de uitvaart uit handen te geven. Zo worden nabestaanden er niet mee opgezadeld.

Meer nieuws

Corona uitvaart
Nieuws

Coronavirus en uitvaarten Hoe zit het met uitvaarten tijdens het coronavirus? Een vraag die vaak wordt gesteld. In onderstaande bericht wordt dit toegelicht door het